Η «Λυδία Λίθος. Εταιρεία Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας» είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και αποσκοπεί στη μελέτη και προώθηση των επιστημών της παγκόσμιας Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η ίδρυση της Εταιρείας έλαβε χώρα κατά τα τέλη του 2005 στην Αθήνα· το σωματείο απέκτησε νομική υπόσταση τον Μάιο του 2006. Το μόνιμο Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΥΔΙΑΣ ΛΙΘΟΥ εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2006.

Το πρώτο βιβλίο της Εταιρείας, το ΚΕΡΜΑ 1, σύγγραμμα της Κατερίνης Λιάμπη με τίτλο Argilos. A Historical and Numismatic Study, εκδόθηκε στα τέλη του 2005. Το βιβλίο τιμήθηκε με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2006) και παρουσιάστηκε στο κοινό στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» τον Φεβρουάριο του 2007. Μια δεύτερη μονογραφία, Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας (6ος-3ος αι. π.Χ.)ΚΕΡΜΑ 2, του δρος. Ιωάννη Τουράτσογλου, Επίτιμου Διευθυντού του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, εκδόθηκε το 2010.

Το σωματείο της ΛΥΔΙΑΣ ΛΙΘΟΥ είχε κομβικό ρόλο στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου: Νομισματική και Οικονομική Ιστορία στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα (Ιωάννινα, 3-7 Οκτωβρίου 2007). Ένα δεύτερο Συνέδριο υπό τον τίτλο Νόμισμα / Κόσμημα διοργανώθηκε στην Ίο, 26-28 Ιουνίου 2009.

Από τον Φεβρουάριο του 2008 και εξής η Εταιρεία οργανώνει μια σειρά συναντήσεων των μελών της αλλά και φίλων, με παρουσίαση κάθε φορά ενός θέματος από τα πεδία της νομισματικής και της οικονομικής ιστορίας.

Στις αρχές του 2009 εγκαινιάστηκε επισήμως ο δικτυακός χώρος της Εταιρείας.

 

Οι σκοποί του σωματείου

Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ επιθυμεί να καταστεί μια επιστημονική κυψέλη, που θα υπηρετεί ένα διττό στόχο:

  • την προσέγγιση ανθρώπων με ευρύτερα ενδιαφέροντα, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν την Νομισματική και την Οικονομική Ιστορία ως μέσα αποκρυπτογράφησης και αξιολόγησης των παρελθόντων, αλλά και των σύγχρονων οικονομικο–ιστορικών φαινομένων, με λεπτομέρειες και αποχρώσεις που δύσκολα θα μπορούσε να συλλάβει ο ιστορικός με τις συνηθισμένες πηγές.
  • την προσέλκυση και περαιτέρω τη δυναμική συμμετοχή ειδικών επιστημόνων στην πρωτότυπη και εμβριθή έρευνα της νομισματικής και οικονομικής ιστορίας, σε διασύνδεση και με άλλες επιστήμες, προκειμένου να επιτευχθεί η αυθεντική ανασύνθεση της ιστορίας, η αποκάλυψη της «αποκεκρυμμένης», ανά εποχή, αλήθειας.

Για την υλοποίηση των στόχων της ΛΥΔΙΑΣ ΛΙΘΟΥ θα λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες, ποικίλου περιεχομένου: εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και ετήσιοι κύκλοι διαλέξεων με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, που θα δίδονται από έγκριτους μελετητές, τόσο από το ελληνικό, όσο και από το διεθνές επιστημονικό δυναμικό. Παράλληλα θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Τέλος, θα πραγματοποιούνται επισκέψεις με ξενάγηση σε Αρχεία, σε μόνιμες νομισματικές εκθέσεις Μουσείων και άλλων φορέων, και εκδρομές σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, με βασικό γνώμονα, αφ΄ενός την γνωριμία με τον εκάστοτε τόπο, αφ΄ ετέρου την παρουσίαση της νομισματικής και οικονομικής δραστηριότητάς του.

 

Διοικητικό Συμβούλιο σωματείου

Καθ. Κατερίνη Λιάμπη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πρόεδρος

Επίκ. Καθ. Ελένη Σακελλαρίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος

Δρ. Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου, Γεν. Γραμματέας

Ευαγγελία Γεωργίου, Ταμίας

Δρ. Martin Kreeb, Μέλος

Γιάννης Στόγιας, Μέλος

Κώστας Πρέντζας, Μέλος

Ευτέρπη Ράλλη, Αναπλ. μέλος

Δρ. Νίκη Σακκά, Αναπλ. μέλος

Θεόδωρος Σιόντης, Αναπλ. μέλος

 

Εγγραφή μελών

Για να γίνει κανείς μέλος της «Λυδίας Λίθου» πρέπει να αποδεχθεί όλες τις αρχές του Σωματείου, όπως είναι διατυπωμένες στο καταστατικό τoυ.
Η ετήσια συνδρομή είναι 25 ευρώ, με την επιπλέον καταβολή 10 ευρώ άπαξ για την εγγραφή.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την αίτηση εγγραφής μέλους παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με: info@lydialithos.org