1ο Διεθνές Συνέδριο. Νομισματική και Οικονομική Ιστορία στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα

Κατηγορίες: ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1ο Διεθνές Συνέδριο. Νομισματική και Οικονομική Ιστορία στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η «Λυδία Λίθος. Εταιρεία Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας» στην προσπάθειά τους για την προώθηση της έρευνας του ιστορικού παρελθόντος στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, διοργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Συνέδριο Νομισματικής Ιστορίας και Οικονομίας στην ΄Ηπειρο κατά την Αρχαιότηταστις 3-7 Οκτωβρίου 2007.
Το Συνέδριο έγινε προς τιμήν του Καθηγητή Peter Robert Franke για την επιστημονική συνεισφορά του στην ιστορία και τη νομισματική έρευνα της Ηπείρου.
Η περίοδος αναφοράς του Συνεδρίου εκτεινόταν από τους κλασικούς έως και τους αυτοκρατορικούς χρόνους και οι θεματικές επικεντρώθηκαν στις νομισματοκοπίες της αρχαίας Ηπείρου από την Αμβρακία και την Νικόπολη έως την Ν. Ιλλυρία (νομισματοκοπίες, εικονογραφία, προσωπογραφία, μετρολογία, νομισματική κυκλοφορία, οικονομία, σχέσεις Ηπείρου με άλλες περιοχές, ρωμαϊκοί χρόνοι και ύστερη αρχαιότητα, νομισματικές συλλογές).

Οργανωτική και Eπιστημονική Eπιτροπή
Πρόεδρος: Αγγέλικα Ντούζουγλη
Αντιπρόεδρος: Κατερίνη Λιάμπη
Γραμματείς: Κλεοπάτρα Παπαευαγγέλου-Γκενάκου, Γιάννης Στόγιας
Ταμίες: Κωνσταντίνος Ζάχος, Ιωάννης Σίντος
Μέλη: Γεωργία Πλιάκου, Ιουλία Κατσαδήμα, Ανθή Αγγέλη, Παρασκευή Καρατζένη
Γραμματεία
Μάτα Κορτζή, Ελένη Μίχου, Κώστας Πρέντζας, Θεόδωρος Σιόντης, Αθηνά Ιακωβίδου

 

Περισσότερες από πενήντα ανακοινώσεις και ανακοινώσεις τοίχου παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, ενώ περισσότεροι από εξήντα μελετητές (από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) συμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου.

Στις 5 Οκτωβρίου προσφέρθηκε ξενάγηση στους συνέδρους που ήθελαν να επισκεφθούν το μαντείο της Δωδώνης, θρησκευτικό κέντρο των Ηπειρωτών και περίλαμπρο πανελλήνιο ιερό.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (7 Οκτωβρίου) έλαβε χώρα εκδρομή στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο της Ακτίας Νικοπόλεως.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου των Ιωαννίνων θα εκδοθούν από τη «Λυδία Λίθο» στο πλαίσιο της σειράς ΚΕΡΜΑ.
Ηλ. επικοινωνία: publications@lydialithos.org