Νόμισμα πολιορκίας της Μάντoυας, 1799

Κατηγορίες: ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ

Χάλκινο soldo της Μάντουας (νόμισμα πολιορκίας), 1799

Απρίλιος 1796. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, τότε ακόμη ένας μάλλον άγνωστος Γάλλος στρατηγός, εισβάλλει στη Β. Ιταλία επικεφαλής μιας στρατιάς ρακένδυτων στρατιωτών. Μέσα σε έναν μήνα το Μιλάνο είχε καταληφθεί και σε λιγότερο από δύο η Μάντουα (Mantova) τέθηκε σε πολιορκία. Ύστερα από μια σειρά από εκπληκτικές νίκες (Lodi, Arcola, Rivoli) επί των Αυστριακών, η Μάντουα παραδόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1797. Σε διάστημα μικρότερο από έναν χρόνο από τη μέρα που ο Βοναπάρτης εξαπέλυσε την εκστρατεία του, οι Γάλλοι εισέβαλαν σε αυστριακά εδάφη (σε απόσταση 100 μιλίων από τη Βιέννη). Με τη Συνθήκη του Campo Formio (17 Οκτωβρίου) ο νεαρός Κορσικανός επέβαλε σε μεγάλο βαθμό τη θέλησή του, αλλάζοντας τον χάρτη της Ευρώπης.
Η ατυχής εκστρατεία του Ναπολέοντος στην Αίγυπτο τα έτη 1798-1799 είχε ως αποτέλεσμα τον Πόλεμο εναντίον του Δεύτερου Συνασπισμού και την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Ιταλία. Αυτή τη φορά μια αυστριακή στρατιά απέκοψε τη Μάντοβα (Απρίλιος-Ιούλιος 1799), την οποία υπερασπιζόταν γαλλοπολωνική δύναμη.
Ενόσο οι Αυστριακοί πολιορκούσαν τη Μάντουα, οι Γάλλοι υπερασπιστές εξέδωσαν νομίσματα ανάγκης με τη μορφή χυτών χάλκινων κερμάτων, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους στις δύσκολες συνθήκες που είχαν περιέλθει. Ως εμπροσθότυπος παρουσιάζονται τα σύμβολα της Δημοκρατίας: μια δέσμη από fasces, που περικλείει έναν πέλεκυ και φέρει τον σκούφο της Ελευθερίας στο πάνω μέρος, εντός δύο κλαδιών δάφνης· επιγραφή: ASSEDIO DI MANTOVA (Πολιορκία της Μάντοβας). Κάτω εμφανίζεται η χρονολογία σύμφωνα με το επαναστατικό ημερολόγιο: A 7 R (= «7ο έτος της Επανάστασης», δηλ. 1799). Στην πίσω όψη δηλώνεται η νομισματική αξία: «Ένα soldo του Μιλάνου». Εκδόθηκαν δύο ακόμη αξίες σε κράμα αργύρου-χαλκού, νομίσματα των 10 και των 5 soldi. Πρόκειται μόνον για την πρώτη νομισματική σειρά από τις εκδόσεις πολιορκίας των Ναπολεόντειων Πολέμων. Σε κάθε περίπτωση, τα έκτακτα μέτρα των πολιορκημένων δεν μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και μετά από 72 ημέρες αποκλεισμού και 20 ημέρες πολιορκίας η φρουρά παραδόθηκε στις 30 Ιουλίου 1799.
Ως συνήθως η αντίδραση του Βοναπάρτη ήταν αποφασιστική. Αφού έγινε Πρώτος Ύπατος με ένα επιτυχημένο πραξικόπημα (Νοέμβριος 1799), έκανε τις πολεμικές του προετοιμασίες και τον Μάιο του 1800 πέρασε τις Άλπεις. Συντρίβοντας τους αντιπάλους του στη Μάχη του Marengo (Ιούνιος 1800) ο Ναπολέων ήταν και πάλι θριαμβευτής. Με τη Συνθήκη της Lunéville (Φεβρουάριος 1801) η Μάντουα προσαρτήθηκε στην Εντεύθεν των Άλπεων Δημοκρατία, ένα κρατίδιο υποτελές στη Γαλλία. Αυτό όμως δεν έμελλε να κρατήσει…

Mantova_s